Parsarisotto

Parsakausi jatkuu vielä tovin ja kotimaista parsaakin on vielä hyvin saatavilla. Rakastan risottoja ja mielestäni parhaita tapoja nauttia parsasta on tehdä siitä risottoa. Tämä alunperin Kira Åkerström-Kekkosen Hesarissa julkaistu ohje on kulkenut mukanani jo muutaman vuoden. Varioin sitä vaihdellen yrttejä mutta alla oleva ohje on pysynyt perus ohjenuorana. Olen käyttänyt sitruunamehun ja -kuoren sijaan myös appelsiinia, toimi oikein hyvin. Risoton valmistus vaatii hieman aikaa ja panostusta, mutta se kannattaa!

Tulosta resepti
Parsarisotto
Ruokalaji Pääruoka
Valmistusaika 30 minuuttia
Keittoaika 20 minuuttia
Kypsytysaika 0 tuntia
Annokset
4 ruokailijaa
Ainekset
Ruokalaji Pääruoka
Valmistusaika 30 minuuttia
Keittoaika 20 minuuttia
Kypsytysaika 0 tuntia
Annokset
4 ruokailijaa
Ainekset
Ohjeet
Parsapyree
  1. Tee ensin parsapyree. Napsauta parsoista pois puinen tyviosa. Kuumenna vesi ja voi ja keitä parsoja 3–4 minuuttia, koon mukaan. Laita puolet keitetyistä parsoista hetkeksi jääveteen jäähtymään. Nämä parsat tulevat lopuksi risoton päälle. Säästä keitinliemi.
  2. Pilko loput parsat. Kiehauta kerma ja 0,5 dl parsojen keitinlientä kattilassa, lisää pilkotut parsat ja lämmitä. Soseuta, mausta sitruunamehulla ja suolalla.
Risotto
  1. Aloita risoton valmistaminen. Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi. Raasta sitruunan kuori ja hienonna yrtit.
  2. Lämmitä kattilassa tai paistokasarissa öljy ja nokare voita ja kuullota siinä sipuli.
  3. Lisää riisi ja kuullota pari minuuttia niin että riisi muuttuu läpikuultavaksi. Lisää valkoviini ja hämmennä kunnes riisi on lähes imenyt sen.
  4. Ala lisätä kuumaa lientä kauhallinen kerrallaan ja anna riisin imeä liemi ennen seuraavan kauhallisen lisäämistä. Kypsennä riisi napakan kypsäksi, se saa jäädä hieman hampaissa tuntuvaksi. Lisää parsapyree.
  5. Paista jäähdytettyihin parsoihin kuumalla pannulla kevyt paistopinta.
  6. Ota risottopannu liedeltä ja sekoita joukkoon voi, yrtit, sitruunankuori, parmesan, suola ja mustapippuri.
  7. Jaa risotto lautasille ja nosta päälle paistetut parsat.
Lisävinkit

Kyytipoika ja muut vinkit.