Maustaminen

~Hella ja Herkku ~

Maustaminen tutuksi

Maustaminen on joskus hieman pohdintaa aiheuttava asia. Riittääkö suola vai kaivataanko jotain lisää kenties. Ja miten asiassa pääsee eteenpäin. Miten esimerkiksi tietää, millä mausteilla syntyy paras pastaruoka? Maustamisen tarkoitushan on tuoda esille se varsinainen ruoan maku eikä peittää sitä. Mausteita ei myöskään tulisi käyttää liikaa. Mausteet valmistetaan maustekasvien kuivatetuista lehdistä, hedelmistä, kukista sekä jauhetuista juurista, siemenistä, kaarnasta ja varsista. Melko monipuolinen kattaus, vai mitä? Perusmausteina pidetään pippuria ja suolaa.

Onnistunut maustaminen vaatii harjoitusta

Tullakseen mausteiden kanssa sinuksi, on kokkailuun suhtauduttava aluksi hyvin kokeilevasti. Ruokaa kannattaa maistella usein ja tutkailla, mitä mikäkin mauste aiheuttaa. Maustaminen ei ole hankalaa, mutta se vaatii hieman paneutumista ja kiinnostusta ruokaa kohtaan. Pastaruoka ja sen mausteet riippuvat siitä, onko kyseessä esimerkiksi broileripasta vai kenties juustoversio. Kun broilerin kanssa usein curry on mukava ratkaisu, ei se välttämättä toimi juuston kanssa samalla tavoin. Myös se ratkaisee lopputuloksen, missä vaiheessa ruoanlaittoa tietyt mausteet lisätään, sillä kuumennus voi heikentää makua herkempien mausteiden kohdalla.

Herkkukauppa on oiva valinta oman maustekokoelman kartuttamiseen, sillä valikoimasta löytyvät monet erilaiset tuotteet. Hieman ne perinteisiä tuntemattomammatkin. Myös maustesekoitukset ovat hyvä ratkaisu, ellei halua jokaista annostella itse erikseen. Toki on mahdollista myös sekoittaa itse omat sekoituksensa, jolloin ainakin saa juuri sen makuista kuin toivoo. Vinkkejä voi katsoa vaikka valmiista sekoituksista ja tehdä niiden perusteella aivan omia variaatioitansa. Joissain tapauksissa myös ripaus alkoholia tekee mukavan lisän vaikka kastikkeen tai padan makuun. Jopa sokerilla voi korostaa liharuokien sekä kastikkeiden makuja, mutta sitä riittää vain pieni ripaus. Myös makeiden marjojen ja hedelmien kanssa sokeri on mainio lisä. Yksi perussäännöistä on, että mitä kylmempänä ruoka tarjoillaan, sen enemmän mausteita tarvitaan.

Maustaminen
Maustaminen

Savupaprikajauhe toimii erityisesti kasvisruokiin

Savupaprikajauhe on monelle aivan uusi tuttavuus mutta se on yksi niistä, joihin kannattaa todellakin ottaa lähempää kontaktia. Se nostaa erityisesti kasvisten aromit esiin, mutta toimii myös lähes minkä vain ruoan maustamiseen. Myös lakritsijauhe on leivontaihmisille suositeltavan arvoinen mauste. Sillä saa monenlaista aikaan, myös sellaisenaan ripoteltuna jogurttiin saa aikaan täysin erilaisen välipalan tai jälkiruoan. Leivonnassa voi antaa mielikuvituksen lentää, kokeilla kannattaa niin kakuissa, piirakoissa ja vaikka muffineissakin. Ja voihan tästä jauheesta valmistaa itselleen myös kotitekoisia lakritseja.

Savupaprikajauhe kuuluu jauhettuihin mausteisiin ja sitä voi siis lisäillä ruokaan joko kypsennyksen aikana tai vasta lopussa. Kokonaiset mausteet lisätään heti alussa, jotta niistä ehtii irrota makua mukaan hyvin. Mikäli ei huvita nyppiä vaikka pippureita ruoastaan, voi ne asettaa ruokaan hautumaan esimerkiksi pienessä maustesiivilässä. Parhaat mausteet ovat tietysti ne, jotka omaan suuhun maistuvat parhaalle. Nämä ovat todellakin makuasioita ja jokainen kotikokki saa suorittaa omaan makuunsa sopivaa ruokaa. Mutta jos se ei meinaa onnistua, kannattaa näihin vinkkeihin kiinnittää huomiota ja ehkä onnistua saavuttamaan uudenlaisia onnistumisia.

Paras maustaminen tapahtuu harkiten

Maustaminen voi vaatia hieman malttia ja ehkä ei ole paras idea ripotella joka purkista vähän ja toivoa parasta. Kun ne parhaat mausteet on saanut tilattua omaan kaappiinsa, voi innostua aluksi hieman liikaakin. Kuitenkin saadakseen esille ruoan ominaismaun, on hyvä pitäytyä vain muutamassa mausteessa per ruoka. Näin et hukuta makuja mausteiden tulvaan. Toisaalta taas rohkeus on myös valttia ja erilaisten mausteiden yhdistäminen voi tuottaa miellyttäviäkin yllätyksiä syöjille. Jo ihanat tuoksut saavat makunystyrät heräämään ja ruokahalun nousemaan. Mausteiden lisääminen on hyvä tehdä kämmeneltä tai lusikasta sormilla eikä kaataa suoraan purkista, jolloin saattaa tapahtua valitettava ylilyönti. Mausteille tulee antaa hieman aikaa myös luovuttaa makua, se vie yleensä noin vartin.