Terveelliset murot aamiaisella

  • 18 Sep, 2022

Terveelliset murot antavat päivälle hyvän alun

Moni perhe aloittaa aamunsa muroilla, mutta ovatko ne kaikki terveellisiä? Aamupalan pitää olla sekä täyttävä että ravitseva. Mistä tietää, millaisia ovat terveelliset murot? Paketin kyljestä voi lukea, mitä se sisältää ja sieltä pitäisi ainakin löytyä kuituja ja proteiineja sekä mahdollisimman vähän sokeria. Siksi viljasta valmistetut murot ovat useimmiten hyvä vaihtoehto ja täysjyväiset vielä parempi. Niissä on kuituja, jotka edistävät myös suolen toimintaa.

Millaisia ovat terveelliset murot?

Täysjyvämurot ovat aina hyvä valinta. Ne voivat olla valmistettu ohrasta, kaurasta, rukiista, tummasta riisistä, maissista tai täysjyvävehnästä. Niissä on tarjolla vitamiineja, joita keho tarvitsee sekä tärkeitä mineraaleja ja muita ravintoaineita. Kuitua pitää olla vähintään 5 prosenttia, mutta mieluummin tietysti enemmän. Sokerin määrä pitää jäädä alle 10 grammaan ja proteiineja on hyvä olla vähintään 5 grammaa. Näin aamu pääsee käyntiin mahdollisimman terveellisesti.

Viljatuotteiden lisäksi on muitakin tuotteita, joista tehdyt murot ovat suhteellisen terveellisiä. Näitä ovat muun muassa tattari, kvinoa sekä amarantti. Moni kokeekin, että Fitness murot ovat hyvä alku päivälle, koska ne sisältävät 64 prosenttia täysjyvää. Tämä tuote on myös saanut sydänmerkin, joten sitä arvostetaan jo siksi, että se kertoo tuotteen ravitsemuksellisesta laadusta.

Jalostetut murot

Paljon puhetta ovat herättäneet myös jalostetut murot. Niissä on kuitenkin paljon sellaisia ainesosia, jotka tekevät niistä niin sanottua roskaruokaa. Jyviä prosessoidaan valkoisten jauhojen kanssa ja sen lisäksi niihin lisätään esimerkiksi kaakaota, sokeria ja vettä. Puristusprosessissa ne saavat oman muotonsa ja lopuksi niistä muotoillaan tähtiä, palloja, kolmioita tai hiutaleita. Todellisuudessa tämän valmistustavan kanssa varsinainen terveellisyys on kaukana.