Syksy tulee - tässä parhaat herkut omenista

  • 20 Jul, 2025

Syksy tulee - tässä parhaat herkut omenista

Syksyllä omenapuiden oksat notkuvat herkullisesta sadosta, ja monesti määrä ylittää jopa oman tarpeen.

Suomalaiset omenat eivät välttämättä maistu jokaiselle sellaisenaan niiden happamuuden takia. Niistä saa kuitenkin loihdittua keittiössä maittavia jälkiruokia ja muita herkkuja, jolloin makeus täydentää juuri sopivalla tavalla omenan happamuutta.

Olemme keränneet alle parhaat reseptit, joista syntyy taatusti maittavia herkkuja omenasta. Mikäli oksat pursuavat sadosta, kannattaa osa viedä jo ajoissa mehustettavaksi. Näin saa säästettyä syksyn maut pakastimeen, ja mehusta saa vitamiineja koko vuodeksi. 

Omenapiirakka on syksyn klassikko

Omenapiirakka on leivonnaisten klassikko, joka toimii kahvipöydässä yhtä hyvin kuin Apple Pay casino mobiilissa. Reseptistä on olemassa valtava määrä eri versioita, ja omenapiirakka on helppo loihtia yhtä lailla vegaanisena kuin gluteenittomana. 

Piirakan voi tehdä pullapohjaan, jolloin leivonta aloitetaan tekemällä pullataikina. Se levitetään pelille, ja päälle asetetaan omenaviipaleita. Viipaleet maustetaan vielä kanelilla ja sokerilla, jotka tuovat omenan parhaat puolet esille. 

Valmiista piirakkataikinasta saa leivottua hetkessä Tarte tatin, joka täytetään makealla omenahillolla. Jos ei halua käyttää pakasteesta löytyvää valmista taikinaa, voi sen leipoa itse piirakkataikinan reseptiä noudattaen. 

Vaniljainen versio omenapiirakasta syntyy puolestaan sekoittamalla valmista vaniljakastiketta taikinaan jo sen tekovaiheessa. Piirakka maustetaan kanelin lisäksi kardemummalla, joka sopii hyvin hieman happaman omenan seuraksi. 

Kaura-omenapaistos nopeaan herkutteluun 

Kaura-omenapaistos on nopea herkku, joka valmistuu helposti myös arki-iltana jälkiruoaksi. Suurin työvaihe on omenien peseminen ja viipaloiminen - loput työvaiheista vievät vain pienen hetken. 

Omenien viipaloimisen jälkeen ne maustetaan kanelilla ja sokerilla, ja asetellaan uunivuokaan. Kauramuru valmistetaan sokerista, leivontamargariinista ja kaurahiutaleista, jotka sekoitetaan kattilassa. Sekoitusta paistetaan uunissa suunnilleen vartin verran, kunnes se on saanut kauniin kullanruskean sävyn. 

Omena-kaurapaistos nautitaan vaniljakastikkeen kera. Kaveriksi sopii esimerkiksi maustettu kahvi, joka täydentää herkullisen jälkiruokahetken. Paistos on helppo tehdä vegaanisena, kun valitsee maidottoman margariinin ja kaurapohjaisen vaniljakastikkeen. 

Omenavispipuuro sopii myös aamupalaksi

Lappapuuro eli vispipuuro tehdään useimmiten puolukasta, mutta syksyllä sen valmistuksessa kannattaa hyödyntää pihalta kerättyjä omenoita. Herkullinen omenavispipuuro sopii välipalaksi tai jälkiruoaksi, mutta sen voi tehdä myös illalla valmiiksi jääkaappiin seuraavaa aamua odottamaan. 

Vispipuuron valmistaminen aloitetaan kuorimalla omenat ja leikkaamalla ne pieniksi lohkoiksi. Omenoita keitetään omenamehun ja sokerin kanssa niin pitkään, kunnes omenalohkot ovat pehmeitä. Sen jälkeen joukkoon sekoitetaan mannasuurimot, ja puuron annetaan kiehua hetki. 

Jäähtynyt puuro vispataan sähkövatkaimella kuohkeaksi, ja maustetaan vielä kanelilla. Omenavispipuuro on parhaimmillaan vaniljakastikkeen tai maidon kanssa nautittuna. 

Omenapannarit saavat rapeutta pannulla

Omenapannarit ovat täyttävä herkku, jotka sopivat viikonlopun aamiaiselle, makeaksi välipalaksi tai jälkiruoaksi. Pannarit paistetaan uunin sijaan pannulla, joten valmistusvaiheessa joutuu viettämään hieman pidempään keittiössä. 

Omenaiset pannarit syntyvät, kun taikinaan sekoittaa muutaman raastetun omenan. Taikinan annetaan turvota puolisen tuntia, minkä jälkeen taikina paistetaan öljyssä lettupannulla. Kaveriksi kuutioidaan omenia, jotka maustetaan sokerilla ja kanelilla. 

Pienet pannarit voi tarjoilla myös marjojen, vaniljakastikkeen tai jäätelön ja kerman kanssa. Omenoilla tai marjoilla maustetut pannarit sopivat erinomaisesti brunssille, kun taas kermavaahto muuttaa ne herkulliseksi jälkiruoaksi. 

Hauduta omenahillo uunissa

Omenasadon ollessa runsas ei kaikkea saa välttämättä käytettyä syksyllä. Silloin omenat kannattaa säilöä purkkiin hillon muodossa.

Hieman vähemmän sokeria sisältävän vaihtoehdon saa, kun hauduttaa hillon kypsäksi uunissa. Omasta pihasta poimitut omenat voi hillota kuorineen, mutta halutessaan omenat voi kuoria. Ne asetellaan uunivuokaan, ja sekaan laitetaan vettä ja hillosokeria. 

Hillo saa makua kuoritusta ja viipaloidusta inkivääristä, kanelitangosta ja kardemummansiemenistä, jotka laitetaan suodatinpussiin ennen uunivuokaan laittamista. Foliolla peitetyn vuoan annetaan olla uunissa omenalajikkeesta riippuen parista tunnista eteenpäin. 

Kun omenat ovat pehmenneet, poistetaan suodatinpussi mausteineen ja hillo purkitetaan tiiviisiin purkkeihin. Hillo säilyy jääkaapissa kuukausia ja pakastettuna pidempään. 

Runsas omenasato kannattaa puristaa mehuksi 

Jos omenoita jää yli vielä herkkujen ja hillon jälkeen yli, kannattaa ne puristaa mehuksi. Liikkeellä kannattaa olla ajoissa, koska parasta mehua saa hieman raaoista omenoista. Mehun tekemistä varten ei tarvitse ostaa omaa puristinta, vaan sadon kanssa voi suunnata mehuasemalle. 

Osa mehuasemista toimii walk in -periaatteella, ja sisään voi suunnata omien omenoiden kanssa milloin vain aukioloaikojen puitteissa. Osa vaatii kuitenkin ajanvarauksen, joten asia kannattaa varmistaa etukäteen. 

Mehut puristetaan omiin astioihin tai pullot voi ostaa mehuasemalta. Pastöroitu mehu säilyy jääkaapissa pidempään, mutta pastöroimaton kannattaa säilyttää pakastimessa ja sulattaa aina pullo kerrallaan. Näin saa vitamiineja koko vuodeksi, eikä omenasato mene hukkaan.