Ruoka päätyy yhä useammin lautaselta ruudulle
- 14 Jan, 2025
Ruoka-aiheiset viihdeohjelmat ovat yleistyneet viime vuosina. Perinteiset “kokkikolmoset” ovat saaneet antaa tilaa räiskyvimmille ohjelmaformaateille, joissa kokit ottavat mittaa toisistaan, eikä draamalta ja kyyneliltäkään vältytä.
Katsojaluvut kertovat, että nykyään ihmiset haluavat nähdä mieluummin kunnon show-meininkiä kuin perinteistä pullanhajuista kotikokkaamista katsojille jaettujen reseptien kera. TV-viihteen ohella ruoka ja ruokavalio ovat aiheena myös lukuisten some-vaikuttajien videoilla, joilla he pyrkivät haalimaan seuraajia.
Kokkikilpailut ovat suosittua TV-viihdettä
TV-kokkikilpailuja on moneen lähtöön - mukaan mahtuu sekä vakavia kilpailuja, joissa kokit kilpailevat suurista palkinnoista, sekä täysin leikkimielistä hössötystä, jonka tarkoituksena on vain tuoda iloa katsojien TV-iltaan. Suosituimmat tämäntyyppiset ohjelmaformaatit ovat Top Chef ja MasterChef, jotka ovat molemmat pyörineet vuosien varrella jo monessa maassa.
Top Chef on kokkikilpailu, jossa ammattikokit ottavat mittaa toisistaan erilaisten ruoanlaittohaasteiden merkeissä. Jokaisessa jaksossa on kaksi haastetehtävää ja näiden aikana valmistettavien ruokalajien määrä vaihtelee tehtävittäin. Jakson ensimmäisessä haasteessa ravintola-alalta kuuluisa vieraileva tuomari valitsee suosikkiannoksensa, jonka valmistanut kokki saa koskemattomuuden pudotushaasteeseen. Tämän haasteen jälkeen tuomaristo pudottaa kilpailusta yhden pelaajan, ja sama kaava jatkuu aina finaaliin saakka.
Top Chef on noussut niin suosituksi kokkiohjelmaksi, että se on saanut myös muita variaatioita. Nämä ovat ravintola-alan huippukokkien välinen mittelö Top Chef Masters, teini-ikäisille kokeille tarkoitettu Top Chef Junior, ja Top Chef Desserts, jossa valmistetaan ainoastaan jälkiruokia.
MasterChef on Top Chefin kaltainen kokkikilpailu, mutta merkittävänä erona on se, että tässä formaatissa kilpailijat ovat amatöörikokkeja. MasterChef on nauttinut Suomessa todella suurta suosiota, mikä johtunee suurimmaksi osaksi siitä, että tässä kilpailussa mukana oleviin kokkeihin on Top Chefiä helpompi samaistua ruudun toiselta puolelta.
Rajuimmat formaatit vetävät kaikentyyppisiä katsojia puoleensa
Kyseenalaisimmat ruoka-aiheiset TV-ohjelmat tarjoavat eniten viihdettä niille, joita kokkaaminen ei erityisesti kiinnosta. Näillä tarkoitamme tietysti Gordon Ramsayn tähdittämiä Hell’s Kitchen ja Kitchen Nightmares formaatteja, joista molemmat ovat saaneet myös omat suomi-versionsa. Nämä eivät kuitenkaan missään nimessä ole päässeet viihdyttävyydessään alkuperäisten ohjelmien tasolle, sillä Ramsayta on raivopäisenä kokkina mahdoton päihittää.
Hell’s Kitchen on rankkuudestaan huolimatta eräänlainen kokkikilpailu, jossa osallistujat jaetaan tiimeihin, jotka kilpailevat toisiaan vastaan jokaisessa jaksossa ja jokaisen jakson päätteeksi häviävästä joukkueesta pudotetaan yksi kilpailija pois. Kilpailusta haastavan tekee tunnetusti se, että keittiömestari pitää hoputuksellaan homman intensiivisenä ja karjuu epäonnistuneille kilpailijoille päin naamaa.
Kaikista viihdyttävin ruokaohjelma on kuitenkin ehkä Kitchen Nightmares, josta on myös tehty Kuppilat kuntoon -nimeä kantava suomi-formaatti, jossa Gordon Ramsayn roolin on ottanut Jyrki Sukula. Ohjelman ideana on, että huonosti menestyvä ravintola ottaa tuotantotiimiin yhteyttä ja huippukokki lähtee paikan päälle tarkistamaan, mitä kaikkea on vikana ja laittamaan asiat kuntoon.
Tässä ohjelmaformaatissa ei järkytykseltä ja draamalta säästytä, sillä asiat ovat usein pahasti poissa tolaltaan kun kokki saapuu paikalle. Ohjelmalle tyypillistä on, että joko ravintolan omistaja tai pääkokki on uppiniskainen jäärä, joka ei suostu muuttamaan toimintatapojaan. Tämä johtaa usein yhteenottoon paikkaa kuntoon laittamaan tulleen kokin kanssa, mikä tarjoaa TV-katsojille mukavasti naurunaihetta. Lopussa yleensä kaikki kuitenkin kääntyy parhain päin, mutta poikkeuksiakin löytyy - ja nämä ovat nousseet jo ikivihreiden Youtube-klassikoiden asemaan.
Ruoka on löytänyt tiensä myös nettipeleihin
Seuraavaksi siirrymme täysin erityyppiseen aiheeseen, eli ruokaa käsitteleviin nettipeleihin. Ruoka-aiheiset videopelit ovat harvinaisuus, mutta sen sijaan monet kolikkopelit ovat saaneet inspiraationsa erilaisista ruokakulttuureista. Tyypillisimpiä slottien rullille löytäneitä annoksia ovat hampurilaiset, pizzat, ja jälkiruoat, mutta moni nettikasino tarjoaa runsaan määrän ruoka-aiheisia slotteja, joissa on vivahteita monien eri maiden ruokakulttuureista.
Omien reseptien jako on suosittua puuhaa sosiaalisessa mediassa
Tiktok ja Instagram ovat täynnä ruoka-aiheisia videoita. Nämä ovat yleensä lyhyitä kokkauspätkiä, joissa jonkun ruoka-annoksen valmistus on näytetty nopeutettuna. Tarkkoja reseptejä on tietysti tämäntyyppisestä sisällöstä hieman hankala seurata, minkä vuoksi videon tekijä saattaa usein lisätä ruoka-aineet ja määrät kommenttikenttään.
Viattomimmat tämäntyyppiset ruokavideot sisältävät helppoja arkiruokareseptejä, jotka käyttäjät haluavat vain jakaa itse keksimiään käteviä annoksia. Tähän kategoriaan voidaan myös laittaa jonkun tietyn yksittäisen lihatyypin tai kalalajin valmistusohjevideot, joita esimerkiksi kaupat käyttävät hyväksi markkinoinnissaan.
Osa sosiaalisen median ruokavideoista liittyy johonkin tiettyyn erikoisruokavalioon, kuten vegaani- tai ketodieettiin. Näillä somevaikuttajat haluavat tehdä seuraajiinsa vaikutuksen näyttämällä, kuinka herkullista ruokaa voi valmistaa käyttämättä tiettyjä epäterveellisiä tai epäeettisiä ainesosia.
Oma lukunsa ovat sen sijaan ruokahaastevideot, joissa muun muassa saatetaan syödä valtavia määriä jotain tiettyä ruokalajia tai jotain tulista ruokaa. Vaikka kyseessä on hieman vastenmielinen ilmiö, käyttävät jotkut ravintolat tällaisia videoita apuna markkinoidakseen annoksiaan.
Ruoka-aiheiseen some-sisältöön tulee suhtautua varauksella
Erilaisia dieettivideoita katsellessa on syytä pitää mielessä, että videon tekijä on aniharvoin ravintoterapeutti, joka tietää täysin mistä puhuu. Esimerkiksi hiilihydraatiton ruokavalio voi olla haitallista terveydelle, jos sitä ei noudata oikeaoppisesti, vaan seuraa ainoastaan videoilta nähtyjä reseptejä. Some-vaikuttajat eivät myöskään ota huomioon kenenkään yksittäisen ihmisen terveydentilaa, vaan ainoastaan pyrkivät hankkimaan videoilleen katselukertoja sekä tileilleen ja kanavilleen lisää seuraajia.