Nopeat leivät arkiaamuun

  • 06 Oct, 2021

Nopeat sämpylät

Arkiaamut ovat usein kiireisiä, eikä silloin ehdi leipoa, ellei laita kelloa soittamaan reilusti aikaisemmin. Herkullinen aamupala antaa kuitenkin hyvän startin päivään, ja mikä olisikaan sen herkullisempi aamupala, kuin uunituoreet leivät. Nopeat leivät voivat pelastaa arkiaamun etenkin silloin, jos leipä on kotoa loppu. Vaihtoehtoja löytyy monia, eikä itse leipomiseen tarvitse välttämättä käyttää yhtään aikaa aamulla, vaan kaiken voi hoitaa valmiiksi jääkaappiin jo edellisenä iltana.

Nopeat leivät vain paistetaan aamulla

Helpoin tapa loihtia maukkaat aamiaissämpylät heti aamulla on tehdä valmis taikina jääkaappiin nousemaan yön ajaksi. Tällöin hiivan voi jättää vähemmälle, sillä vain reilu teelusikallinen puolenlitran taikinaan riittää. Kun taikina saa rauhassa nousta jääkapissa, liian suuri hiivamäärä saa sen tulemaan yli kulhosta. Taikinan voi jättää hieman tavallista löysemmäksi, sillä aamulla voit nostaa nokareita leivinpaperin päälle lusikoiden avulla.

Unohditko tehdä leipätaikinan illalla valmiiksi? Silloin kannattaa turvautua hiivattomaan vaihtoehtoon, kuten teeleipiin. Teeleivät eivät vaadi erillistä kohotusaikaa, joten ne valmistuvat nopeasti kiireisenäkin aamuna. Jos ainekset puuttuvat, voi esimerkiksi näkkileipä muuttua oikeaksi herkkuaamupalaksi, kun päällystät sen salaatilla, leikkeleellä ja kasviksilla. Näkkileipää voi myös valmistaa kotona valmiista aineksista, joihin sekoitetaan vain vesi.

Paistovalmiit vaihtoehdot

Kotiin voi myös hankkia paistovalmiita patonkeja tai sämpylöitä odottamaan kiireistä aamua. Ne voivat pelastaa sellaisen aamun, kun leipä on loppu ja haluaisi silti syödä jotakin hyvää ennen töihin tai kouluun lähtöä. Myös kroissantit tai riisipiirakat ovat maistuva vaihtoehto, jos kaipaa jotakin uutta aamiaispöytään.