Mitä voi grillata

  • 19 Feb, 2024

Kalaa voi grillata

Grillikausi lähenee vähitellen, vaikka ihan tältä istumalta sitä ei välttämättä uskoisikaan. Hyvät kelit tulevat kuitenkin nopeasti ja grillin voi puhdistaa sekä ottaa käyttöön ensimmäisinä lämpiminä päivinä, vaikka lunta olisi vielä jäljellä. Silloin herää myös kysymys, mitä voi grillata? Etsimme siihen vastauksen.

Onko väliä mitä voi grillata?

Monella pihalla grilli lämpiää aikaisesta keväästä pitkälle syksyyn eikä sillä ole niin väliä, mitä voi grillata, kunhan tekemisestä nauttii. Yksi tykkää markkarasta ja pihvistä, toinen kalasta ja grillivartaista sekä kolmannelle maistuvat kasvikset tai hampurilainen. Joten villi mielikuvitus auttaa tässä lajissa eteenpäin.

Ideoita on monenlaisia, joten niitä voi toteuttaa ohjeiden mukaan tai sitten kehität itse omat suosikkisi täysin omalla mielikuvituksella. Grillaaminen on kuin Ultracasino, joten valitset vain pelin ja annat mennä. Kaikkien uusien tuotteiden kokeiluun kannattaakin olla avoin, sillä maustamisesta päätät aina itse.

Yhä useammin olemme huomanneet, että perinteisten grillattavien rinnalle on tullut paljon vaihtoehtoja niin sanotuista terveellisistä herkuista. Yleensähän grilliherkkuja ja varsinkin niitä perinteisiä pidetään raskaina sekä rasvaisina, joten terveellisyys on uusi suunta.

Mikä on oikea grillaus lämpötila?

Usein enemmän keskustelua herättää se, mikä on oikea grillaus lämpötila ja onko sillä merkitystä. Jokaisella kokeneella grillaajalla on mielipide oikeasta lämmöstä ja niin kuuluu ollakin. Tosin useimmiten grillaaminen menee pieleen silloin, jos grilli on aivan liian kuuma. 

Useat grillaajat ovat sitä mieltä, että 200 astetta on oikea lämpö, mutta keskilämmöllä eli 140-170 asteessa osuu monen ruuan kanssa juuri oikeaan. Varsinkin, jos grillissä tirisee liha, joka halutaan kypsäksi, niin se on parempi tehdä polttamatta pintakerrosta. Liha myös kuivuu sisältä liian kuumassa.

Keskilämpö on myös hyvä valinta, jos innostut erilaisista kasviksista lihan tai makkaran kaverina. Lisäksi epäsuora lämpö tekee ruuasta monesti mehukkaampaa, sillä grillaaminen tapahtuu ikään kuin grillattava olisi uunissa.

Onko lohifile mitä voi grillata?

Kevyemmät kesäherkut syntyvät ehdottomasti kalasta. Lohifileen grillaus on varmasti monelle jo tuttua ja se onnistuu grillissä hyvin. Oikeastaan mikä tahansa kala on sellainen, mitä voi grillata, joten ongelmaa ei ainakaan tule siinä, etteikö tarjontaa olisi enemmänkin.

Lohifileet ovat hyvä vaihtoehto ja huomiota onkin kiinnitettävä siihen, että A-leikkaus on grillaamisessa paras vaihtoehto. Silloin vatsarasva sulaa ja se tuo lisää hyvää makua itse kalaan. Kaloista rasvaisemmat ovat helpompia, joten siksi lohi on hyvä vaihtoehto.

Kalan grillaamisessa kannattaa käyttää apuna foliota, sillä muuten kala jää helposti ritilään kiinni. Yläpuoli sen sijaan on järkevää jättää auki eli paljaaksi. Kalan ympärille tulee ikään kuin foliosta vene. Tärkeintä on valita sellaista foliota, joka sopii grillaamiseen.

Grilliherkkujen maustaminen

Jokainen tietenkin maustaa herkut oman makunsa mukaan, mutta grilliherkut auttavat maun tuomisessa lihaan, kalaan tai kasviksiin. Valmiit kastikkeet ovat hyvä vaihtoehto, jos löytää mieleisensä maun. Toisaalta niitä voi helposti suunnitella sekä valmistaa myös itse.

Välttämättä marinointia ei tarvitse tehdä etukäteen, vaikka se mureuttaa sopivasti lihaa, sillä jälkimarinointi on myös erinomainen vaihtoehto. Toisaalta lihan maustaminen pintamausteilla tuo vaihtelua, kunhan maustaminen tehdään vasta grillauksen loppuvaiheessa. 

Vaihtoehtoja maustamiselle on paljon ja sinun täytyykin löytää itsellesi parhaat vaihtoehdot. Vaikka tiettyjä mausteita suositellaan tietyille ruuille, kannattaa kuitenkin olla luova ja kokeilla jotakin erilaista ratkaisua. Mitä voi grillata minkäkin mausteen kanssa, siitä voi tehdä itselleen ihan oman ratkaisun. Yrttimausteet ovat luonnollisesti hyvä vaihtoehto.