Maustetut kahvit ovat suosittuja

  • 14 Feb, 2022

Maustetut kahvit sopivat monenlaiseen fiilistelyyn.

Ripaus jotakin tuttua tai vähän eksoottisempaa tuo maustetut kahvit todellisen kahvinystävän makuhermoille. Nykyään ei tarvitse enää tyytyä juomaan pelkästään tavallista kahvia, vaan sen joukkoon voi sekoittaa ripaukseen jotakin toista kahvimakua. Mainioita makuelämyksiä tulee, jos tavallisen suodatinkahvin sekaan laittaa kardemumma-, suklaa- tai hasselpähkinäsuklaakahvia. Vanilja on sen sijaan ollutkin jo jonkin aikaa vaihtoehtona ja siitä on tullut monen suosikki. Tällaisen makuelämyksen sopivat täydellisesti johonkin tiettyyn ja tärkeään hetkeen tai aivan arkiseen aamuun tuomaan piristystä.

Jälkiruokana maustetut kahvit

Upean illallisen kruunaa jälkiruokana kahvi, johon on lisätty hiukan makua tuomaan mausteita. Usein myös kausimaut tuovat lisää vaihtoehtoja ja tällainen kausimaku on esimerkiksi kardemummalla ja kanelilla maustettu joulukahvi. Se on täydellinen joulun aikana, mutta se sopii myös kahvia rakastavalle lahjaksi. Kahvin joukossa voi myös käyttää mainiosti makusiirappia, mutta se lisätään kahvin joukkoon vasta, kun kahvi kaadetaan kuppiin. Näitä makuvaihtoehtoja on myös monia.

Miltä kuulostaa, jos mausteinen kahvi saa seurakseen myös kermavaahtoa? Siitä tulee todellinen jälkiruoka. Eli kahvin päälle nokare kermavaahtoa ja sen päälle voi vielä laittaa erilaisia koristeita kuten suklaalastuja, strösseliä tai ehkä jopa mantelilastuja. Jos tykkäät makeuttaa kahvisi sokerilla, voit joskus kokeilla muutakin vaihtoehtoa. Hyviä variaatioita ovat siirappi, hunaja, vaniljasokeri sekä fariinisokeri. Tosin paljon muitakin vaihtoehtoja on näillekin. Kahvin saa todellakin helposti muutettua jälkiruuaksi.

Miten voit itse kehitellä omat maustekahvisi?

Joskus ei vain löydä itselleen sopivaa mausteyhdistelmää, joten sen voi tehdä myös itse. Silloin, kun tekee kahvin suodattamalla, voi mausteen lisätä suodatinkahvin päälle, jolloin maku tarttuu kahviin jo suodattamisen yhteydessä. Mausteen määrä on testattava itselleen sopivaksi, mutta jonkinlainen nyrkkisääntö on kuitenkin se, että maustetta käyttää neljää kupillista kohden kaksi teelusikallista. Hyviä makuvaihtoehtoja ovat jo äsken mainittujen kanelin ja kardemumman lisäksi esimerkiksi anis ja neilikka. Mutta mikä estää kokeilemasta muitakin oman maun mukaan.