Helpot suomalaiset ruoat
- 20 Oct, 2025
Suomalainen ruokakulttuuri on monipuolinen ja täynnä makua. Yksi sen vahvimmista piirteistä on perinteisten kotiruokien helppous ja täyttävyys. Ruokaa ei siis tarvitse ottaa monta kauhallista, kun vatsa on jo täynnä. Kaikkien kotoa löytyvät raaka-aineet mahdollistavat herkullisten ja ravitsevien ruokien valmistuksen nopeasti arjen kiireiden keskellä. Monet helpot suomalaiset ruoat onnistuvat myös aloittelevilta ruoanlaittajilta. Nyt jäljelle jääkin vain kysymys, mitä tänään syötäisiin?
Keitto tai kastike on aina hyvä valinta
Aloitetaan jauhelihakeitosta, joka on monille tuttu ja turvallinen vaihtoehto. Tämä makoisa keitto kootaan jauhelihasta, perunoista, porkkanoista ja muista kasviksista. Sen valmistaminen on vaivatonta. Ensin ruskistetaan jauheliha. Perunat pilkotaan ja lisätään vedellä täytettyyn kattilaan, minkä jälkeen joukkoon lisätään pilkotut vihannekset, mahdollisesti lihaliemikuutio sekä mausteita. Maustaminen onnistuu helposti suolalla, pippurilla ja vaikka tuoreella tillillä. Keittoa voi tarjota ruisleivän kanssa tai syödä sellaisenaan. Keittoon voi hyödyntää myös kaikki kotoa löytyvä hävikkiruoka.
Kun mietitään, mitä ovat helpot suomalaiset ruoat, tulee mieleen nakkikastike, joka on erityisesti lasten suosikki. Nakkikastike valmistuu helposti paistamalla nakkimakkarat pannulla ja lisäämällä joukkoon sipulia, tomaattimurskaa ja mausteita. Toisaalta kastikkeen voi tehdä myös vehnäjauhoja suurustamalla. Valmis kastike tarjoillaan usein keitettyjen perunoiden tai pastan kanssa. Voit myös käyttää erilaisia mausteita tai lisätä esimerkiksi papuja tai herneitä syventääksesi makua ja tuodaksesi kastikkeeseen vielä enemmän täyteläisyyttä.
Kaikkien suosikki makaronilaatikko
Makaronilaatikko on todellinen klassikko suomalaisten kotikeittiöissä. Tämä herkullinen suomalainen ruoka yhdistää makaronin, jauhelihan ja kananmunan kätevässä uunissa valmistettavassa annoksessa. Lisäksi päälle voi laittaa joko juustoa tai korppujauhoja.
Ensin keitetään makaronit ja ruskistetaan jauheliha. Sitten valmistetaan munamaito ja kaikki sekoitetaan yhteen. Makaronilaatikko on siitä ihana, että se on helppo valmistaa suuremmallekin porukalle, ja se maistuu useimmiten seuraavanakin päivänä. Joidenkin mielestä makaronilaatikko maistuu paremmalta, kun se on päivän vanhaa.
Kevyet suomalaiset ruoat
Kesällä suomalaisilla on tapana nauttia kevyistä ruoista, kuten salaateista. Esimerkiksi perunasalaatti on loistava lisäke grilliruoille ja se valmistuu helposti keittämällä perunat ja sekoittamalla joukkoon sipulia, majoneesia ja mausteita sekä mahdollisesti jotain muutakin, mitä haluaa. Esimerkiksi tonnikala tuo mukavaa lisää perunasalaattiin. Tämä ruoka tuo mieleen kesäiset piknikit ja perhejuhlat.
Kalalla on tärkeä rooli suomalaisessa ruokakulttuurissa, ja lohikeitto on erinomainen esimerkki siitä. Kermainen keitto valmistuu helposti lohesta, perunoista ja purjosta sekä mahdollisesti muistakin kasviksista. Lohikeitto maistuu erityisen hyvältä ruisleivän tai saaristolaisleivän kanssa.
Italialaista ruokaperinnettä suomalaisessa keittiössä
Pastaruoat ovat myös yhä suositumpia Suomessa. Pasta carbonara, joka tunnetaan erityisesti Italiasta, on helppo valmistaa suomalaisessa keittiössä. Normaalisti carbonarassa on pekonia, mutta suomalaiseen versioon voi lisätä esimerkiksi sieniä tuomaan lisävivahdetta ruokaan.
Pizzoista on tullut Suomen suosituimpia ruokia. Kotitekoiset pizzat ovat helppoja valmistaa ja jokainen voi laittaa juuri sellaiset täytteet kuin haluaa. Pizzaperjantaita ei tarvitsekaan enää viettää hakien pizza ravintolasta, vaan pizzat voi valmistaa alusta loppuun saakka itse.
Helpot suomalaiset ruoat perinteitä noudattaen
Perinteiset leivät, kuten ruisleipä ja karjalanpiirakat, ovat myös olennainen osa suomalaista ruokakulttuuria. Ruisleipä on sekä terveellistä että täyttävää. Voit valmistaa ruisleipää myös kotona. Siihen tarvitaan vain ruisjauhoja, vettä, suolaa ja hiivaa. Toki juureen leivottuna leipä on parempaa, mutta läheskään kaikilla ei ole juurta käytettävissään. Leipominen on rentouttavaa puuhaa, ja itse leivotut leivät maistuvat erityisiltä. Karjalanpiirakat munavoin kanssa ovat suorastaan kansallisaarre.
Vanhan kansan ruoista ei saa unohtaa vispipuuroa, joka on valmistettu puolukoista. Tämä ruoka on raikasta ja se tarjoillaan usein kerman tai vaniljakastikkeen kanssa. Vispipuuro maistuu hyvin niin jälkiruokana kuin vaikka välipalanakin. Se on hyvin täyttävää ja samalla myös terveellistä.